Home Učebnice, studium Učebnice pro VŠ a VOŠ Pedagogické obory Vypracované szz otázky z Ucelené rehabilitace - UHK
Je nám líto, ale tenhle inzerát již není aktuální.

Vypracované szz otázky z Ucelené rehabilitace - UHK

Celá ČR
24. 3. 2018 - 14:15
500 Kč
Prodávající

Popis

1. Základní terminologie v oblasti ucelené rehabilitace – charakteristika základních pojmových kategorií (rehabilitace, kompenzace ztracených funkcí, neurorehabilitace, mezinárodní klasifikace funkční schopnosti, disability a zdraví (MKF), poruchy, disabilita, handicap.

2. Historický vývoj konceptu ucelené rehabilitace v ČR. Významné trendy v rozvoji rehabilitace v ČR a v zahraničí v 20. století. (Jedličkův ústav a jeho progresivní koncepce).

3. Koncepce ucelené rehabilitace v ČR – charakteristika jednotlivých složek ucelené rehabilitace, cílové skupiny rehabilitace (možnosti ucelené rehabilitace u dospělých osob se získaným tělesným postižením).

4. Současné pojetí rehabilitace v ČR, cíl rehabilitace, cíl stanovený deklarací OSN. Mezinárodní dokumenty v oblasti rehabilitace (možnosti ucelené rehabilitace u osob s lehkou mentální retardací v dospělosti).

5. Počátky vývoje konceptu ucelené rehabilitace v průběhu dvacátého století u nás a ve světě. (charakterizujte pojmy - disabilita, handicap, porucha (impairment), osoba se zdravotním postižením.

6. Léčebná rehabilitace – metody, prostředky v oblasti léčebné rehabilitace. Specifika léčebné rehabilitace u dětí s DMO. Klinická logopedie v systému UR v péči o děti a dospělé osoby.

7. Sociální rehabilitace v systému UR – odlišnosti přístupu a rehabilitace u vývojových poruch oproti získaným postižením (možnosti poradenské podpory těchto osob v průběhu celého života).

8. Význam a možnosti pedagogické rehabilitace v systému UR. Problematika školství (integrace, neintegrace, inkluze), edukační pomůcky pro děti a dospělé se speciálními potřebami.

9. Význam a možnosti pracovní rehabilitace (problematika zaměstnanosti). Zaměstnání zdravotně postižených osob, zákonná ustanovení, související problematika. (možnosti zaměstnávání osob s mentálním postižením).

10. Základní rozdělení cílových skupin v oblasti ucelené rehabilitace. Poradenství a poradenské služby jako nedílná součást UR. (partnerství - rodičovství osob se zdravotním postižením).

11. Etika mezilidských vztahů a profesionalita. Míra empatie a syndrom vyhoření v oblasti pomáhajících profesí. Profesní etika v oblasti ucelené rehabilitace u dětí (rodinných příslušníků) a dospělých osob.

12. Profesní etika, problémy spojené s výkonem pomáhajících profesí (syndrom vyhoření, etické kodexy). Terapeutická intervence v souladu s etickým kodexem pomáhající profese.

13. Současná etická problematika v konceptu ucelené rehabilitace (problém počátku lidského života, ochrana nenarozeného života, klonování lidských embryonálních buněk, genetická manipulace, závažná onemocnění, finalita lidského života, eutanazie, životní prostředí, vztah k jiným živým tvorům).

14. Význam, možnosti, struktura sociální rehabilitace v UR. Problematika zákona o sociálních službách. Institucionalizace / deinstitucionalizace, sociální služby (domovy pro osoby se zdravotním postižením - současné tendence - změny v této oblasti).

15. Rehabilitační tým a jeho členové – vymezení kompetencí. Organizace logopedické péče v ČR. (Možnosti poradenské podpory pro osoby s postižením od narození do dospělosti).

16. Možnosti volnočasových aktivit osob se zdravotním postižením, sport, kultura. specifika sportovních aktivit osob se zrakovým a sluchovým postižením, léčebná tělesná výchova a sport).

17. Možnosti využití terapeuticko-formativních přístupů v oblasti ucelené rehabilitace se zaměřením na jednotlivé druhy zdravotního postižení. (specifikujte využití programů v rámci rehabilitační třídy). Terminologické vymezení pojmů: sociální integrace. enkulturace, integrace.

18. Významné osobnosti a zařízení podílející se na koncepci ucelené rehabilitace. Stanovení individuálního rehabilitačního programu. Problematika rodin s dítětem s postižením, sourozenci dětí s postižením.

19. Koncepce poradenství v ČR, (ucelená rehabilitace dětí se získaným a vrozeným tělesným postižením, děti s myopatií, možnosti intervence u dětí s Rettovým syndromem.

20. Možnosti ucelené rehabilitace u dospělých osob se získaným degenerativním onemocněním. (možnosti intervence, zařízení věnující se těmto osobám). Rodičovství osob s postižením.

Vypracované szz otázky z Ucelené rehabilitace - UHK

Zavřít Zavřít
Prodávající
Jana H.
Pošlete uživateli zprávu
0 / 1000

Nahlásit inzerát

Zavřít Zavřít
0 / 2000
Děkujeme za zpětnou vazbu! Inzerát byl nahlášen!